Laatste sets van '24

Materialenset Hechting (boot)

Artikel 20 van 20
€ 61,90 (inclusief btw)

Uitgebreide materialenset in te zetten bij thema's als
⚠️ Veiligheid & Hechting 🔗
en de invloed die opvoeders (en opvoedstijlen) hebben op kinderen
De set maakt gebruik van de metafoor van een boot

De metafoor in het kort:
👶🏼 Wanneer je geboren wordt begin je aan de reis van je leven; jíj bent de kapitein van jouw bootje, je ouders staan -bij veilige hechting- voor je klaar op de kade. Zij geven grenzen aan die passend zijn bij de leeftijd van het kind.

🚫 Wanneer die grenzen niet passend zijn, bijvoorbeeld wanneer een jong kind te weinig begrensd wordt, of wanneer een puber te weinig ruimte krijgt om te exploreren, dan heeft dit gevolgen voor de ontwikkeling van het kind.

❌ Ook de opvoedstijl (beschermend, straffend, afwezig, veeleisend) heeft invloed op het gedrag van het kind. Wanneer bijvoorbeeld het bootje van het kind door de stormen van het leven beschadigd raakt en de opvoeders staan niet klaar om het kind op te vangen, dan zal het kind op den duur zijn heil elders zoeken. De haven die veilig zou moeten zijn is dat dan niet (meer)

Combineer de set met de Basisset Therapiefiguren
In die set zitten de volgende opvoeders / opvoedstijlen:

🤲🏻 Een liefdevolle, zorgzame ouder zorgt ervoor dat het kind zich veilig voelt om te exploreren. Het kind vertrouwt erop dat wanneer er problemen zijn het terug kan keren naar de ouder voor hulp (ouder met dragende armen en hartje)

☝🏻 Een kritische ouder maakt dat het kind minder onbevangen uitvaart, angstiger zal zijn en zijn eigen grenzen minder kan verkennen. Dit kan leiden tot grensoverschrijdend gedrag en tot een onveilige hechting met de ouder 
(ouder met opgeheven vinger en boze blik)

🖐🏻 Een afstandelijke (of afwezige) ouder geeft kinderen wel de vrijheid om uit te varen, maar biedt bij thuiskomst na problemen geen hulp. Het kind zal op den duur niet meer terugkeren en zijn heil ergens anders zoeken (ouder met op afstand houdende hand)

❗️ Een angstige ouder geeft het kind het gevoel dat het niet veilig is om uit te varen. Als de ouder vanuit de eigen angst de wereld voor het kind te klein houdt zal het kind niet conform de leeftijd zijn omgeving kunnen ontdekken. Het kind wordt gefrustreerd en/of zelf ook angstig en zal of door de te strakke grenzen heen breken of juist overmatig vaak terugkeren naar de thuishaven voor hulp (ouder met bang gezicht en symbool met gevaren-driehoek)

👉🏻 Een schuldinducerende ouder geeft het kind het gevoel dat alles wat er gebeurt de schuld is van het kind. Het kind krijgt het gevoel dat het stormt door zijn toedoen en zal hierdoor angstig en verward worden (ouder met naar zijkant wijzende vinger en strenge blik)

📃 Een veeleisende ouder beperkt het kind dusdanig in zijn vrijheid dat het zijn eigen grenzen niet kan verkennen. Het kind komt weliswaar terug naar de thuishaven maar kan later in zijn volwassen leven moeite hebben met het bepalen van zijn eigen grenzen (ouder met lijst met eisen en strenge blik)

Inhoud van de set:

Bootje met uitneembaar roer
De accessoires kunnen in het bootje opgeborgen worden.
Aan de achterzijde van het bootje kun je de zwarte foldback-klem bevestigen. Aan deze klem kun je het witte loyaliteitskoord knopen dat je met een lus aan de bolder op de kade kunt verbinden. Voor het navigeren op zee zijn er drie symbolen toegevoegd: 1 landkaart, 1 kompas en 1 verrekijker

Kade met bolder en loopplank
In de uitgangssituatie staan op de kade de vader en moeder. Wanneer het kind geboren wordt, gaat het over de loopplank naar het bootje en begint aan de reis van zijn leven. De haven is de plek waar je tot rust kunt komen, waar je hulp kunt krijgen en je bootje kunt (leren) repareren, hiervoor zitten in de set twee symbolen: 1 van twee reikende handen en 1 van een hamer met spijkers

Vilten eiland en golf
In ieder leven zijn er stormen op zee. Het kind - de kapitein op zijn eigen boot - zal moeten leren om te gaan met deze stormen, maar zal in eerste instantie nog hulp nodig hebben wanneer zijn schip door de storm beschadigd raakt (het symbool met de barst kun je hiervoor op de boot bevestigen)
Wanneer een kind niet veilig gehecht is of niet de hulp ontvangt die hij nodig heeft, zal het kind uiteindelijk zijn heil ergens anders zoeken. Het eiland kun je gebruiken als de plek waar het kind zijn hulp kan zoeken.

Rood grenskoord
Met het rode koord kun je grenzen aangeven.
Bij een jong kind zou de ruimte waarin het bootje zich kan bewegen klein mogen zijn (zoals de wereld van een baby ook klein is; de armen van de opvoeders, een box, een bedje) Bij een schoolkind mogen de grenzen verder weg liggen en bij een puber wordt deze ruimte nog verder opgerekt. Er kan over grenzen heen worden gegaan, maar je kunt ook inzichtelijk maken wat het doet wanneer een puber zich moet begeven in een ruimte die passend is voor een baby

Emoties, behoeften en spel; emotiekoord, kommetje en stuiterbal
Een kind wil niet alleen gezien worden als fysiek lichaam, maar wil ook alle emoties die er zijn kunnen laten zien, wil kunnen spelen en andere behoeften tot uiting laten komen. Op het dek van het bootje kun je daarvoor de volgende symbolen leggen:

  • het emotiekoord; de 4 basisemoties (boos, blij, bang en bedroefd) aan een kleurrijk koord - kleurrijk omdat emoties alle kleuren kunnen zijn - Je kunt de schijfjes omdraaien (bv wanneer een kind geen boosheid of verdriet mag tonen), opstapelen (wanneer emoties hoog oplopen), in de knoop maken en dichter of verder van elkaar bewegen (blijheid kan bijvoorbeeld soms 'ineens' omslaan naar verdriet)
  • een kommetje; iedereen heeft behoefte aan eten en drinken, maar er zijn nog veel zaken waar je behoefte aan kunt hebben. Waarmee wil jij jouw kommetje vullen? Waar heb jij behoefte aan?
  • een stuiterbal als symbool voor spel; wat gebeurt er wanneer een kind aan het spelen is, de bal per ongeluk wegrolt en de ouder daar straffend op reageert?

NB De hierboven beschreven poppetjes en het poppetje op de foto zitten NIET in de set en dienen apart aangeschaft te worden!


Afmetingen
Het bootje is 17 cm lang en 9 cm breed. Het dek is uitneembaar en het ruim kun je gebruiken als opbergruimte. Alle accessoires passen in het bootje.

© 2008 - 2024 Verwonderland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel