Natuurlijk met een groen


Als echte natuurliefhebber vind ik het fijn om met natuurlijke materialen te werken
en draag ik graag bij aan een gezonde planeet voor plant, dier en mens. 

 


Welke stappen neemt Verwonderland om groen te ondernemen?


2021 eind maart en april: Aanleg groene oase
Hoog op mijn wensenlijstje: het compenseren van de CO2 uitstoot van Verwonderland. Dat kan via diverse stichtingen, zoals bijvoorbeeld Trees for All, maar waarom niet dichter bij huis beginnen? Bij ons woonhuis en atelier hoort namelijk een flinke tuin. Toen we hier 4 jaar geleden kwamen wonen & werken was de tuin gevuld met een hondenhok van 5 x 8 meter (!) en een héleboel kiezelstenen... Vorig jaar werd het hondenhok gesloopt, dit jaar startten we met de aanleg van een eetbaar paradijsje. Nu is het nog een beetje kaal, maar als straks alles gegroeid is kunnen de appel-, kersen- en pruimenboom samen met de linde 80 kg CO2 opnemen. 

De tuin is aangelegd op basis van de permacultuur-filosofie waarin de mens samenwerkt met de natuur op een ecologisch duurzame manier. Bij het ontwerp is rekening gehouden met onze wensen (oa meer schaduw in het snikhete atelier vól op het zuiden) en tegelijk hopen we dat het ook een fijnere plek wordt voor bijen, hommels, vlinders en vogels. Dat lijkt al aardig te lukken: ik heb dit jaar al meer verschillende vogels gespot in ons paradijsje dan in voorgaande jaren!

 

2021 februari: Green hosting
Contact gezocht met Stimular om me te laten informeren over groen ondernemen. Wat kan ik als klein bedrijf verbeteren? Uit dit gesprek kwamen enkele actiepunten naar voren waar ik de komende maanden stappen in ga nemen.

Eerste stap was onderzoeken of mijn website groen wordt gehost. Het energieverbruik in serverruimtes is namelijk hoog: niet alleen door het energieverbruik van de servers zelf, maar ook door de koeling die nodig is om de geproduceerde warmte te compenseren.

Mijn website wordt gehost door mijnwebwinkel.nl. Op hun website kwam ik tot de ontdekking dat zij veel bezig zijn met groen ondernemen. Zo maken ze gebruik van groene energie èn groene hosting waarbij energie wordt gebruikt uit duurzame bronnen. Op de pagina van The Green Web Foundation kon ik zelfs checken of Verwonderland groen wordt gehost et voilà, dat is zo:

This website is hosted Green - checked by thegreenwebfoundation.org

2021 januari: GOTS gecertificeerd textiel
Een nieuwe leverancier gevonden voor de katoenen opbergzakjes en etui's. De zakjes van mijn vorige leverancier waren al van ongebleekt katoen, maar werden per stuk in plastic geleverd... Van al dat onnodige afval werd ik niet blij. 

De nieuwe opbergzakjes en etui's worden gemaakt van GOTS gecertificeerd textiel. GOTS staat voor Global Organic Textile Standard. Het is de internationale standaard voor biologisch textiel en garandeert dat de hele productieketen duurzaam is. Dus geen pesticiden of kunstmest bij de teelt, alleen goedgekeurde stoffen voor verven en drukken én fatsoenlijke arbeidsomstandigheden in elke productiestap. 

De nieuwe zakjes en etui's worden medio maart 2021 verwacht. Ik kijk er naar uit! 

Global Organic Textile Standard (GOTS) facilities increase ...

2020 december: Reduce - Reuse - Recycle
Bij het verzenden van de bestellingen houden we rekening met de 3 RRR-en voor een groenere wereld:

  • REDUCE: we zorgen ervoor dat jouw bestelling in goede staat bij je bezorgd wordt, en proberen daarbij zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken 
  • REUSE: als er verpakkingsmateriaal nodig is, maken we eerst gebruik van verpakkingsmaterialen die we bij onze eigen leveringen hebben ontvangen
  • RECYCLE: is er 'nieuw' verpakkingsmateriaal nodig, dan kiezen we zoveel mogelijk voor materialen die gerecycled kunnen worden of van gerecycled materiaal zijn gemaakt

Simple Ways to Reduce Printing and Paper Wastage at Office ...

2020 november: Wolvilt
Overlegd met mijn vilt-leverancier over het overstappen van polyester vilt naar wolvilt. Door de afmetingen van de vloerankers iets aan te passen kunnen we de vormen efficiënter uit het materiaal halen en hebben we minder restafval. De diverse sets zullen voortaan niet meer in aparte plastic zakken verpakt worden.

green sheep


Welke materialen worden gebruikt?


Poppetjes
Het grootste deel van de poppetjes wordt van beukenhout gemaakt dat in duurzaam beheerde, Oost-Europes bossen groeit. Helaas heeft het hout (nog) geen FSC keurmerk. Als klein bedrijf is het voor Verwonderland (nog) niet mogelijk om de kosten van FSC keuring te dragen, wel zijn we aan het onderzoeken hoe we de bomen die gekapt worden voor de productie kunnen compenseren.

Andere houten artikelen
Veel andere houten artikelen (zoals de huisjes) worden in China geproduceerd en zijn wel voorzien van het FSC keurmerk

Verpakkingsmaterialen
Bij het verzenden van de bestellingen houden we rekening met de 3 RRR-en voor een groenere wereld:

  • REDUCE: we zorgen ervoor dat jouw bestelling in goede staat bij je bezorgd wordt, en proberen daarbij zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken 
  • REUSE: als er verpakkingsmateriaal nodig is, maken we eerst gebruik van verpakkingsmaterialen die we bij onze eigen leveringen hebben ontvangen
  • RECYCLE: is er 'nieuw' verpakkingsmateriaal nodig, dan kiezen we zoveel mogelijk voor materialen die gerecycled kunnen worden of van gerecycled materiaal zijn gemaakt

De wokkels zijn gemaakt van mais en zijn volledig composteerbaar (en volgens mijn dochters zelfs eetbaar...)

Als er plastic gebruikt wordt, geldt:

  • Dat het hergebruikt is (bv bubbeltjesplastic en luchtzakken)
  • Dat het van gerecycled plastic is gemaakt (bv doorzichtige tape en doorzichtige plastic zakjes)
  • Dat het van bio plastic is gemaakt (niet doorzichtige witte zakjes)

Worden materialen (per stuk) in plastic aangeleverd, dan gaat Verwonderland op zoek naar leveranciers die zonder plastic verpakkingen leveren. Daarnaast gaat Verwonderland in gesprek om leveranciers te vragen zonder plastic te leveren. 


 

 

CONTACT

Heb je een vraag? 

Klik op de foto om naar de
Vraag & Antwoord
pagina te gaan  

---------------------------------------

Wil je kennismaken?

Klik op de foto
om te lezen wie ik ben
en hoe Verwonderland is ontstaan

---------------------------------------

Wil je meer
van mijn werk zien?

Klik op de foto om een kijkje te nemen in mijn portfolio

© 2008 - 2022 Verwonderland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel