Niet leverbaar

Drama & Winnaarsdriehoek

Vorige Artikel 53 van 77 Volgende

Set om de Drama- en Winnaars driehoek uit de Transactionele Analyse (TA) mee te illustreren

De set bestaat uit 6 figuren waarmee je de diverse rollen kunt visualiseren en 6 pijlen om de dynamieken van beide driehoeken zichtbaar te maken; 3 rode voor de Dramadriehoek, 3 groene voor de Winnaarsdriehoek.

Alle figuren zijn 6.0 cm hoog

Op foto waar de 6 figuren op een rij staan zie je van links naar rechts eerst de figuren van de Drama driehoek, daarna van de Winnaars driehoek:

Drama driehoek

Winnaars driehoek

De Aanklager
Onderschat andermans kwaliteiten, wijst de ander op zijn/haar zwakheden en fouten door te verwijten en beschuldigen. Lijkt onkwetsbaar doordat hij de ander verantwoordelijk stelt.
Met wijzende vinger en strenge blik

De Assertieve
Erkent andermans kwaliteiten, geeft feedback zonder te oordelen en kent eigen gevoelens, behoeften en kwaliteiten. Neemt ruimte voor zichzelf en stelt duidelijke grenzen.
Met eigen ruimte en hand die afstand aangeeft

De Redder
Meent dat hij moet denken en handelen voor de ander. Biedt vaak ongevraagd hulp en maakt zichzelf daarmee groot en belangrijk. Door te denken, voelen en handelen voor een ander, hoeft hij niet na te denken over zichzelf.
Met rode superhelden cape

De Helper
Geeft de ander ruimte om zelf na te denken en te handelen. Geeft hulp wanneer dat gevraagd wordt. Luistert, stelt vragen en geeft verantwoordelijkheid terug.

Met zorgende handen

Het Slachtoffer
Onderschat zijn eigen kwaliteiten, vraagt aandacht voor zijn hulpeloosheid en onmacht. Stelt zich afhankelijk op en neemt geen eigen verantwoordelijkheid.
Met wond en windsels

De Kwetsbare
Onderzoekt en kent zijn eigen kwetsbaarheden en gebreken en vraagt hier passende hulp voor. Neemt verantwoordelijkheid voor het eigen deel.
Met gouden barst

 

Over de Drama- en Winnaarsdriehoek en Transactionele Analyse

Het model van de Drama- en Winnaarsdriehoek is afkomstig uit de Transactionele Analyse (TA); een theorie en methode van werken die aandacht besteedt aan de persoonlijkheid van de mens, de communicatie tussen mensen en de ontwikkeling van denk- en gedragspatronen. Transactionele Analyse houdt zich bezig met de communicatie die tussen mensen plaatsvindt (inhoud) en de manier waarop ze dat doen (proces). De Dramadriehoek beschrijft het vaak voorkomende, zich herhalende gedrag dat communicatie en samenwerking belemmert. Deze ineffectieve manier van communiceren kan omgebogen worden naar een effectieve manier: de Winnaarsdriehoek. De rollen uit de Dramadriehoek (de Aanklager, de Redder en het Slachtoffer) worden daarin vervangen door de Assertieve, de Helper en de Kwetsbare; rollen waarin ieder zijn/haar eigen verantwoordelijkheid neemt.

Specificatie Omschrijving
hashtags Transactionele analyse TA Karpman Drama
© 2008 - 2023 Verwonderland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel