Blog: Reizend theatergezelschap

Artikel 1 van 1

Reizend theatergezelschap 

Gisteren was zo'n dag waarop ik dacht: "Gadver, ik ben in al die tijd nog niets opgeschoten!" En daar dan een hele hartgrondige GRMBL achteraan. Ik deed niets goed, niet voor mezelf en niet voor een ander, kon alleen maar huilen en voelde me naast alleen ook ronduit mislukt (in elk opzicht - uiteraard) Dat ik dat vandaag zo, met een ;-) kan schrijven komt doordat dit dal me wel verschillende puzzelstukjes bracht van de puzzel waar ik al een tijdje mee bezig ben. Een puzzel die gaat over de vijf karakterstructuren, over de archetypen, over je innerlijke familie en over enneagram-typen. Laatst had ik daar al een mooi idee bij (geïnspireerd door het boek 'Beeldkracht' van Caroline Franssen), van de week kwam ik de 'Aan het stuur'-kaarten tegen van Mariska Ruissen die me weer een stapje verder hielpen en tsja, die misère van gisteren zorgde vandaag dus voor het volgende beeld: 

Het begint met een droog, dor landschap. Er rijdt een bus doorheen, rood met wit, op de zijkant Hebreeuwse letters, een enorme stofwolk er achteraan. Boven op de bus zijn kisten en zakken gepakt en ook: een groot houten kruis. Herkenbaar beeld? Yep, het is het begin van Jesus Christ Superstar (een favoriete film van mij). 

Uit de bus stapt een theatergezelschap. Ze dragen kostuums, passend bij de rol die ze spelen. Et voilà, daar hebben we een metafoor te pakken: wat er gisteren gebeurde past perfect in een toneelstuk. Mijn oudste dochter zat ergens mee en ik schoof (zonder verder nadenken) mijn Behulpzame Moeder het toneel op. Die er keihard vanaf geveegd werd, want dochterlief wìlde helemaal geen hulp. Oudste dochter begon te huilen en dus stapte prompt de Troostende Moeder op het toneel. Toen ook zij er genadeloos vanaf gebonjourd werd (en mijn dochter naar haar kamer vertrok) stormden mijn Perfectionist, het Slachtoffer en de Hulpeloze Moeder de planken op. Ondertussen zat mijn Gekwetste Kind in de coulissen te huilen... Wat een drama!
Helaas pindakaas kreeg ik mijn theatergroep niet onder controle, want de Regisseur was afwezig (of althans, ik had hem nog niet bedacht) en dus doken er telkens maar weer andere spelers de kleedruimte in om een nieuwe outfit aan te trekken en vervolgens het toneel op te marcheren. Gelukkig kwam ik tot rust na een wandelingetje waarbij ik niet alleen letterlijk van het toneel verdween, maar ook mijn spelers sommeerde het toneel te verlaten en zich te verzamelen in de kleedkamer. Ik kon even plaats nemen in de zaal, nadenken over wat er nu eigenlijk op dat toneel was gebeurd (en waarom) en vanuit die rust weer in gesprek gaan. Dat voelde beter, hèhè...

Daarnet bedacht ik me: al die karakterstructuren, archetypen, enneagram-typen, de hele rimbam; het zijn allemaal rollen die we aannemen. Verkleedkleren die we aantrekken en waarmee we het toneel betreden. Het reizende gezelschap voert op de ene locatie (bijvoorbeeld thuis, bij mijn ouders) het ene stuk op door daar altijd dezelfde figuren het podium op te schuiven. Op andere plekken is dat weer anders. Sommige rollen passen me wel, andere niet. Speelt er iemand samen met mij in een stuk, dan kan het best eens zijn dat het gigantisch botst (denk bijvoorbeeld: Leeuwentemmer en Leeuw) Interessante materie met een leuke opdracht op werk- en persoonlijk vlak. Op werkvlak is dat natuurlijk het verder ontwikkelen van passend materiaal om de kleedkamer van mijn houten poppetjes - reizende theatergezelschap mee te vullen. Op privévlak is het een uitdaging om de Regisseur (waar ik zojuist kennis mee heb gemaakt) aan het werk te zetten, scripts te schrijven, de boel te coördineren. En weet je wat ook nog mooi zou zijn? Als ik er iemand bij krijg voor het licht. Dan kan hij/zij ook eens af en toe iemand in de spotlights zetten die daar al lang niet meer heeft gestaan... En... Nee. Ik stop hier; er zijn nog zoveel ideeën die ik aan deze metafoor kan koppelen, dat bewaar ik voor een volgende keer :-)

Geschreven door Anneke op 26/9/2018

CONTACT

Wil je kennismaken?

Klik op de foto om te lezen wie ik ben en hoe Verwonderland is ontstaan

---------------------------------------

Heb je een vraag? 

Klik op de foto voor meer gegevens of whatsapp naar: +31 6 37 38 45 45

---------------------------------------

Wil je meer
van mijn werk zien?
 

Klik op de foto om een kijkje te nemen in mijn portfolio

BESCHILDER-OPTIES

Klik op de foto voor meer info over de beschilder-opties

© 2008 - 2020 Verwonderland | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel